maandag 3 augustus 2015

Je rijbewijs halen als je autisme of faalangst hebt

In Nederland is een sterke mobiliteitscultuur aanwezig. Veel mensen hebben een eigen auto en rijden hier dagelijks in. De overheid investeert dan ook veel geld in de infrastructuur zoals wegen. Er worden nieuwe wegen gebouwd, en bestaande wegen worden gerepareerd, vervangen of verbeterd.

Rijlessen in Nederland
Nederland heeft een ander beleid op het gebied van het behalen van het rijbewijs, dan vele andere Europese landen. In Nederland ben je verplicht rijlessen te volgen bij een rijschool die gecertificeerd is. Vervolgens moet je via het CBR je rijexamen afleggen. Pas als je je theorie- en praktijkexamen gehaald hebt, krijg je je rijbewijs. Voor de meeste mensen is het afleggen van een theorie- en praktijkexamen geen lastige opgave, maar als je lijdt aan autisme of als je faalangst hebt, kan dit nog behoorlijk lastig worden!

Je rijbewijs halen als je autistisch bent
Mensen met autisme die hun rijbewijs willen halen, hebben hier vaak meer moeite mee. Maar er zijn in Nederland rijscholen die ervaring hebben met het lesgeven aan autistische personen. Ook zijn er speciale rijexamens ontwikkeld voor mensen met autisme. Als je rijlessen wilt nemen, kan je het beste op zoek gaan naar een rijschool die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met een vorm van autisme. In bijna elke stad is er wel zo’n rijschool te vinden. Dit is in de meeste gevallen te vinden op de website van de rijschool. Heb je er één gevonden, vraag dan wel naar een bewijs van certificaat. 

Je rijbewijs halen als je faalangst hebt
Als je last hebt van faalangst, vind je het erg moeilijk om onder druk te presteren. Je kan het in principe wel, maar de angst om te falen zorgt ervoor dat je ver beneden je maat presteert. Wanneer je faalangst hebt, heb je een andere begeleiding en aanpak nodig dan iemand zonder faalangst. Een rijschool die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met faalangst, is hier speciaal voor opgeleid en zorgt ervoor het beste bij je naar boven te halen. Ook zijn er speciale rijexamens voor mensen met faalangst. Tijdens je rijexamen, speciaal voor mensen met faalangst, mag je langer over je examen doen en ook mag je om een time-out vragen als je die nodig hebt om even op adem te komen. Wel moet je rekening houden met het feit dat dit examen wat duurder is dan de reguliere rijexamens, omdat het examen ook langer duurt. Op de website van jouw rijschool staat aangegeven of zij ook speciale rijlessen organiseren voor mensen met faalangst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten