woensdag 2 mei 2012

Wat is een koortslip?


Een koortslip (ook wel herpes labialis genoemd) wordt veroorzaakt door een infectie van het herpes simplexvirus. Op de lip ontstaat een branderig en tintelend gevoel, in combinatie met pijnlijke blaasjes. 

Wat is een koortslip

Een koortslip (in de medische wereld vaak aangeduidt met 'herpes labialis') is het gevolg van een infectie door het herpes simplexvirus. Het type herpes simplex dat in de meeste gevallen de koortslip veroorzaakt, is het Type 1 (HSV-1). Wanneer men een koortslip heeft, ervaart men doorgaans een branderig en tintelent gevoel op en rondom de lippen, gevolgd door één of meer pijnlijke blaasjes. Na een aantal dagen zullen deze blaasjes veranderen in zweertjes welke met een korstje bedekt zijn. De huid zal binnen 7 tot 10 dagen genezen zijn, afhankelijk van de persoon en de felheid van de koortslip. Het kan dus ook voorkomen dat de koortslip eerder dan zeven dagen, of later dan tien dagen, verdwenen is.

Klachten en symptomen van een koortslip

Er zijn een aantal klachten en kenmerken die in verband staan met een koortslip, namelijk:
  • Een branderig gevoel op/rond de lippen;
  • Een tintelend gevoel op/rond de lippen;
  • Pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in zweertjes, met een korstje bedekt;
  • Genezing van de huid duurt zeven tot tien dagen;
  • Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid;
  • Soms wordt ook lichte vermoeidheid geconstateerd;
  • Tijdens de acute fase (zie de symptomen hierboven) is de koortslip besmettelijk.
Het kan ook voorkomen dat de koortslip genitale herpes veroorzaakt. Het is dus van groot belang om na contact met de koortslip de handen uitvoerig te wassen. Ook wordt het aangeraden om oraal seksueel contact te vermijden.

Waardoor wordt een koortslip veroorzaakt

Een koortslip wordt doorgaans veroorzaakt door een herpes simplexvirus (Type 1, HSV-1). In enkele gevallen wordt de koortslip veroorzaakt door Type II (HSV-2). Wanneer een persoon besmet s met dit virus, zal het virus de rest van het leven in het lichaam van de patiënt verblijven. Doorgaans nestelt het zich in de zenuw (nervus trigeminus) die onder andere de innervatie van de tong en het aangezicht regelt. Wanneer men bijvoorbeeld in contact komt met UV-licht, kan een aanval veroorzaakt worden, waarna de koortslip verschijnt.

Behandeling van een koortslip

Een koortslip wordt veelal behandeld met een crème waarvan beweerd wordt dat koortslippen ermee voorkomen worden. In deze crème zijn een fysische UV-filter en een zinkzout aanwezig, waardoor de lippen beschermd worden tegen zonlicht. Het zinksulfaat omkapselt de cellen van het herpesvirus, waardoor gezonde cellen niet meer aangetast kunnen worden. Ook wordt er wel zinkzalf gebruikt om een koortslip te behandelen. Wanneer een koortslip opkomt, kan men deze plaats insmeren met zinkzalf. Deze zalf bestrijdt het virus niet, maar voorkomt dat er een blaasje ontstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten