woensdag 2 mei 2012

Wat is darmkanker?


Darmkanker is een verzamelnaam voor meerdere soorten kanker die zich in de darmen kunnen bevinden. De vormen van kanker die onder de naam darmkanker vallen zijn kanker aan de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm (het rectum).

Kanker aan de dunne darm (dunnedarmkanker) 

Kanker aan de dunne darm is een vorm van kanker die zeer zeldzaam is. Als er al een zwelling in de dunne darm gevonden is, is deze zwelling meestal goedaardig. De goedaardige variant van dunnedarmkanker kan voorkomen in de vorm van lipomen (vetcellen), neurofibromen (zenuwcellen), fibromen (bindweefselcellen) en leiomyoom (spiercellen).

Kanker aan de endeldarm (endeldarmkanker; rectumkanker)

Net als dunnedarmkanker is endeldarmkanker een vorm die zeer weinig voorkomt. Mochten er al abnormale weefsels gevonden worden in de endeldarm (het rectum) zijn deze doorgaans goedaardig van vorm.

Dikkedarmkanker; kanker aan de dikke darm

In tegenstelling tot kanker aan de endeldarm of de dunne darm, is kanker aan de dikke darm een veelvoorkomende vorm van kanker. Wanneer men kijkt naar welke vormen kanker het meeste voorkomen bij mannen en vrouwen, staat dikkedarmkanker bij de mannen op nummer 3, en bij de vrouwen op nummer 2.
Wanneer dikkedarmkanker al voorkomt op jonge leeftijd, is het hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een erfelijke factor. Men ziet op dat moment vaak dat er al dikkedarmkanker in de familie voorkomt. Wanneer een persoon bekend is met (veel) darmpoliepen, loopt deze persoon ook een verhoogd risico op dikkedarmkanker. Dit komt omdat de darmpoliepen van goedaardige poliepen kunnen veranderen in kwaadaardige tumorcellen.
Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans dat men de diagnose dikkedarmkanker krijgt. Daarom wordt deze vorm van kanker vooral gediagnosticeerd bij personen van 50 jaar en ouder. Om hier een goed voorbeeld van te geven, geven wij u een aantal cijfers weer: 
  • In de leeftijdscategorie 40 – 49 jaar, krijgen 50 op de 100.000 mensen darmkanker.
  • In de leeftijdscategorie 60 – 69 jaar, krijgen 330 op de 100.000 mensen darmkanker.
Zoals u ziet, ligt het aantal patiënten met darmkanker in de leeftijdscategorie 60 – 69 jaar aanzienlijk hoger dan in de groep met 40 – 49-jarigen.

Hoe kan je darmkanker voorkomen

Het is moeilijk te zeggen hoe je darmkanker kan voorkomen. In de lijst hieronder zijn een aantal punten opgenoemd die het risico op darmkanker aanzienlijk verminderen, echter is dit geen garantie. Zelfs als u voldoet aan elk van onderstaande punten, heeft u nog steeds kans om darmkanker te krijgen. 
  • Het hebben van een  normaal lichaamsgewicht.
  • Als u voldoende sport of voldoende lichaamsbeweging heeft
  • U het eten van rood vlees beperkt .Dit kan onder andere biefstuk, karbonade en lamsbout zijn.
  • Beperk de inname van alcohol.

Klachten bij darmkanker

Het is moeilijk om weer te geven welke klachten (symptomen) er bij darmkanker horen, aangezien de klachten doorgaans aspecifiek zijn. Toch zijn er een aantal aanwijzingen die kunnen duiden op darmkanker, en dan met name dikkedarmkanker. Deze klachten zijn:
  • Een veranderd ontlastingspatroon
  • Ongewild gewichtsverlies
  • Rectaal bloedverlies.
Het rectale bloedverlies komt doorgaans voor bij tumoren die zich aan het einde van het maag-darmkanaal bevinden. Deze tumoren zitten dan doorgaans ook door de ontlasting heen.

Behandeling van darmkanker

Er zijn verschillende vormen behandelingen die bij darmkanker toegepast kunnen worden. Toch zijn onderstaande behandelingsvormen de vormen die het meest toegepast worden.
  • Operatie. Wanneer de darmkanker zich (nog) niet  verspreid heeft en niet te diep is ingegroeid, kan de tumor goed verwijderd worden. Er is dan een goede kans op volledige genezing. Tevens zou er een stoma aangelegd kunnen worden, om zo de verstopte darm (door de tumor) niet te veel te belasten. Een stoma zorgt op dat moment ook ter verlichting van de klachten.
  • Bestraling. Bestraling kan (maar hoeft niet) in combinatie met chemotherapie toegepast worden. Doorgaans wordt deze behandelingsvorm toegepast bij tumoren in de endeldarm. Tevens zal een tumor die te groot is voor chirurgische verwijdering m.b.v. bestraling en chemotherapie verkleind worden. Als de tumor dan kleiner geworden is, kan er eventueel nog een chirurgische ingreep plaatsvinden. De bestraling wordt ook wel toegepast in gevallen waarin geen genezing meer mogelijk is, de bestraling dient dan ter verlichting van de klachten.
  • Chemotehrapie. Deze vorm van behandeling wordt veelal toegepast om uitzaaiingen naar de lever en de longen te behandelen. Doorgaans is er in deze gevallen geen genezing meer mogelijk, en zal de chemo dienen om de klachten te verminderen.
Veelal besluit de behandelend arts tot een combinatie van behandelmethoden. De arts zal de behandelmethode per patiënt opnieuw bekijken. Welke behandelingsvorm toegepast gaat worden, is onder andere afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium, de leeftijd en de wensen van de patiënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten