woensdag 2 mei 2012

Syndroom van Kawasaki


Het syndroom van Kawasaki (ook wel ziekte van Kawasaki, Kawasaki Syndroom of Mucocutaan lymfekliersyndroom, MCLS of MLNS genaamd) is een ziekte die zeer zeldzaam is. Wanneer een persoon het Syndroom van Kawasaki heeft, zijn de middelgrote bloedvaten door het gehele lichaam ontstoken geraakt.

Toen de ziekte ontdekt werd

De ziekte van Kawasaki is in het jaar 1967 ontdekt door de Japanse arts Tomisaku Kawasaki. Deze arts heeft het Kawasaki Syndroom als eerste arts gediagnosticeerd en beschreef hoe deze aandoening het beste te behandelen was. Het syndroom is vernoemd naar deze Japanse arts en wordt daarom het Syndroom van Kawasaki genoemd.

Het ontstaan van het Kawasaki Syndroom

De exacte oorzaak van het Syndroom van Kawasaki is vandaag de dag nog niet exact bekend. Wetenschappers en artsen vermoeden dat een bacterie of een virus de oorzaak is van het Kawasaki Syndroom.

Symptomen van het Kawasaki Syndroom

Een persoon die lijdt aan het Kawasaki Syndroom lijdt onder andere aan symptomen als (hevige) koorts, de lymfeklieren in de hals zijn opgezwollen, de persoon krijgt uitslag over het gehele huidoppervlak en er treedt een rode verkleuring van de slijmvliezen op.

Behandeling van het Kawasaki Syndroom

De behandeling van de ziekte van Kawasaki bestaat vooral uit het intraveneus toedienen van immunoglobuline (immunoglobulines zijn antistoffen). Met intraveneus bedoelt men direct in de ader, er wordt dus een naald direct in de ader ingebracht, waardoor de immunoglobuline het snelst in de bloedbaan terecht komt. Daarnaast zal er een hoge dosis aspirine toegediend worden, om de bijverschijnselen van de ziekte van Kawasaki zo beperkt mogelijk te houden.

Wie kan het Syndroom van Kawasaki krijgen

Het Syndroom van Kawasaki komt uitsluitend voor bij kinderen, en dan voornamelijk bij kinderen jonger dan vijf jaar. De gemiddelde leeftijd van mensen met het syndroom van Kawasaki wordt geschat op twee jaar, en tweederde van alle patiënten betreft jongens. Een typerend feit is dat de ziekte van Kawasaki meer wordt gediagnosticeerd bij Japanners dan bij niet-Japanners.

Indeling van de ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki wordt, sinds 1993, ingedeeld bij de vasculitiden. Vasculitide betekent letterlijk ‘ontsteking van de bloedvaten’. Een enkele keer wordt de ziekte van Kawasaki aangezien voor roodvonk, waarbij ongeveer dezelfde symptomen optreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten