dinsdag 1 mei 2012

Paardrijden: aan wedstrijden beginnen


Als je van paardrijden houdt, vind je het vast ook leuk om aan wedstrijden mee te doen. Maar wanneer start je nu met wedstrijden en hoe moet je dit doen? Lees dit artikel door en je weet alles over het starten met paardrijdwedstrijden!

Kijk naar je niveau

Op het moment dat je gaat starten met wedstrijden, is het belangrijk om je niveau te weten. Hierbij maakt het niet uit of je dressuur beoefent, de springsport, western en dergelijke. Start je aan wedstrijden die te hoog zijn gegrepen voor je, dan is de kans groot dat je verliest en dat je motivatie om deel te nemen daalt. Hoe dichter het wedstrijdniveau bij jouw eigen niveau ligt, des te groter de kans op prijzen is! Weet je niet wat je niveau is? Vraag iemand met verstand van wedstrijden dit, deze persoon kan je dit wel vertellen. Ook je instructrice kan je het precieze antwoord geven.

Waarom meedoen aan wedstrijden?

Misschien vraag je je af waarom je mee ‘moet’ doen met wedstrijden. Ten eerste is het rijden van wedstrijden om te wedijveren met andere ruiters. Elke ruiter moet aan bepaalde eisen voldoen. Door deelname aan de wedstrijden weet je precies wat je nog extra moet oefenen en op welke punten je uitblinkt. Tijdens de wedstrijd zelf heb je de mogelijkheid om je prestaties en je technieken te vertonen en deze bovendien te vergelijken met de andere ruiters. Door naar het rijden van andere ruiters te kijken, leer je een hoop en zie je bijvoorbeeld wat je zelf fout doet. Heel handig dus! Natuurlijk is het ook altijd leuk als je een prijs wint, als beloning voor je inzet en je goede prestaties en technieken.

Oefenwedstrijden

Je hoeft niet direct deel te nemen aan officiële wedstrijden, er zijn namelijk ook oefenwedstrijden om mee te starten. Zeker voor jonge ruiters of voor ruiters die starten met wedstrijden, is dit heel handig. Je kan een voorproefje nemen op de wedstrijden die je in de toekomst misschien gaat doen, daarnaast is de sfeer erg leuk en is het maken van fouten niet zo heel erg. De kans op diskwalificatie is nihil, je moet het bij een oefenwedstrijd wel héél bont maken wil jij een diskwalificatie krijgen. Bij oefenwedstrijden worden ook geen eisen gesteld aan de kleding van de ruiter of de uiterlijke verzorging van een paard.

Hoe oud moet je zijn voor wedstrijden?

De minimum leeftijd voor deelname aan wedstrijden is afhankelijk van de wedstrijd. Vaak zijn wedstrijden op landelijk niveau voor mensen vanaf zestien of achttien jaar, maar op wedstrijden op de manege of op stallen in de buurt worden vaak geen eisen gesteld aan de leeftijd. Je moet dan alleen over het bepaalde niveau beschikken. Bij sommige (regionale, landelijke of internationale) wedstrijden moet je bepaalde punten behaald hebben in voorgaande wedstrijden, voordat je mee mag doen. Maar dan spreekt men al gauw over een niveau van L of Z, of zelfs hoger!
Ben je jong? Dan is het verstandig om al aan wedstrijden deel te gaan nemen. Zo wen je alvast aan de sfeer die er hangt bij de wedstrijden en heb je goede kansen om jezelf te ontwikkelen. Ook de neiging om de beste te zijn, haalt het beste in de mens naar boven. Competitie is dus een goed middel om een mooi doel te bereiken: de beste ruiter van de wedstrijd te worden!

Wat kan je bij wedstrijden winnen?

Er zijn verschillende prijzen te winnen, afhankelijk van de wedstrijd waaraan je deelneemt. Bij de ene wedstrijd zijn er drie bekers te winnen, bij de andere website winnen vijf mensen een geldbedrag. Wil je dit weten? Vraag dan voordat je je inschrijft bij een wedstrijd wat de prijzen zijn. Wat ook veel gezien wordt bij wedstrijden is dat paard en ruiter allebei een lintje krijgen en de winnaars een medaille.

Welk niveau moet je hebben?

Als je deel wilt nemen aan paardrijdwedstrijden, is er geen minimum niveau vereist. Bij officiële wedstrijden wel, maar dat is dan meestal vanaf niveau L of Z. Manegewedstrijden en kleine regionale wedstrijden zijn vaak in meerdere klassen, zodat ook mensen en paarden met het B-niveau (of lager) deel kunnen nemen.

Reglementen

Elke wedstrijd, in elke tak van paardensport, heeft reglementen waar ruiter en paard zich aan moeten houden. Wijkt mens of dier af van dit reglement, dan volgt er direct diskwalificatie. Al sta je op de eerste plaats, je kans op prijzen vervalt dan. In sommige gevallen reikt de diskwalificatie zo ver, dat je de komende wedstrijd of wedstrijden ook niet mag deelnemen. Dit kom je allemaal te weten op het moment van inschrijving.

Ga klasseren

Als je op je huidige niveau meerdere wedstrijden gewonnen hebt, kan je gaan kijken naar wedstrijden van een niveau hoger. Bij de meeste wedstrijden (zelfs die op je eigen manege) kan je punten ‘winnen’, deze punten worden winstpunten genoemd. Heb jij voldoende winstpunten behaald? Dan ga je een niveau hoger. Hoeveel winstpunten je nodig hebt, is afhankelijk van je niveau en ook van de discipline waarin je deelneemt.

Wedstrijden voor de pony

Zeker jonge kinderen rijden op een pony, maar ook wel oudere kinderen. Voor deze pony’s zijn ook wedstrijden te vinden, elk met een eigen reglement. Deze zogenoemde ponywedstrijden stellen kinderen al op jonge leeftijd in staat om deel te nemen aan wedstrijden. De wedstrijden met pony’s zijn niet alleen op maneges te vinden, er zijn zelfs nationale en internationale kampioenschappen. De meeste internationale ruiters, zoals Anky van Grunsven, zijn gestart met ponywedstrijden.

Succes

Ga jij binnenkort je eerste wedstrijd rijden? Veel succes en geluk toegewenst. Misschien lezen wij over tien jaar wel dat je deelneemt aan nationale wedstrijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten