dinsdag 1 mei 2012

Paardensport: endurance


Endurance is een aparte tak van paardensport, die de laatste tijd steeds meer in trek komt. In deze tekst lees je alles over de bijzondere sport endurance.

Wat is endurance?

Endurance is, zoals gezegd, een tak van paardensport. Bij het beoefenen van deze sport is het de bedoeling om binnen een bepaalde tijd een bepaalde afstand af te leggen. Dit vindt altijd buiten plaats. Het klinkt misschien raar, maar het is bij endurance niet de bedoeling om té snel de finish te behalen, en ook niet té laat. Het gaat hierbij om een gemiddelde snelheid. Het terrein waarop endurance gereden wordt, kan variëren. Zo kan het terrein vlak zijn, maar ook heuvelachtig en zeer bergachtig. Ook kan de grond hard zijn, maar ook kan de ondergrond bestaan uit mul zand. De afstand van de wedstrijd kan verschillend zijn. Hoe meer ervaring je hebt in de endurance, hoe langer de afstand zal worden. De kortste afstand die bij officiële endurancewedstrijden toegestaan is, is 25 kilometer. De langste afstand bedraagt 160 kilometer.

Wat is de bedoeling van endurance?

Bij endurance is het de bedoeling om tijdens de tussentijdse veterinaire controles (controles door een dierenarts) en bij de eindstreep het paard aan de dierenarts te tonen. Het paard dient tijdens deze controles in een goede tot zeer goede conditie te zijn, en ook mogen er tijdens deze onderzoeken geen gebreken naar voren komen die schadelijk zijn voor de gezondheid van het paard op de korte of lange termijn. Wanneer een paard goedgekeurd wordt tijdens de tussentijdse controles mag het paard de race verder afmaken. Bij de finish moet het paard ook nog in een goede conditie zijn. Mocht het paard bij de finish gebreken vertonen, zal het dier gediskwalificeerd worden.

Hoe kan je bij endurance winnen?

Om een endurancewedstrijd te kunnen winnen, moet de ruiter/paardcombinatie aan een aantal eisen voldoen, welke als volgt zijn:
  • De wedstrijd dient geheel uitgereden te worden zonder dat het paard gebreken vertoont.
  • De snelheid
  • De hartslag.
Wat er wordt  verstaan onder gebreken, is hierboven al uitgelegd. Met de snelheid wordt bedoeld dat het paard in een min of meer constante snelheid de wedstrijd aflegt. Niet dat men van start gaat in volle galop, om daarna doodmoe en uitgeteld in stap de finish over te gaan. Een gelijkmatig tempo over de gehele lengte van de race is voor zowel ruiter als paard het beste, en het zal tevens beter resultaat opleveren. De hartslag is ook een punt waarop gelet wordt bij endurancewedstrijden. Zo mag de hartslag van een deelnemend paard tijdens de controles niet te hoog zijn, dit duidt namelijk meestal op het feit dat het paard een te slechte conditie heeft.

Endurance in Nederland

Vandaag de dag is de paardensport endurance sterk in opkomst in Nederland. De sport is echter nog niet zo bekend in Nederland dat het kan gaan concurreren met de wedstrijdsporten springen of dressuur. Toch wordt er door geheel Nederland een stijging gezien van mensen die aan endurance doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten