woensdag 2 mei 2012

Paardenras: Boulonnais


De Boulonnais stamt uit de zeventiende eeuw en komt oorspronkelijk uit Noord-West Frankrijk. Lees in dit artikel alles over de herkomst, de geschiedenis, het uiterlijk en het karakter van de Boulonnais.

Uiterlijk

  • Schofthoogte: tot 170 centimeter
  • Kleur: grijs, bruin of vos
  • Hoofd: fijn
  • Ogen: uitdrukkingsvol, intelligent
  • Hals: gewelfd, fraai, goed aangezet
  • Schouders: schuin
  • Borst: breed
  • Achterhand: krachtig, gespierd
  • Benen: droog
  • Hoeven: vlak
  • Gewrichten: groot en goed ontwikkeld
  • Karakter: levendig en intelligent. Een harde werker.

Geschiedenis

De voorouders van de Boulonnais zijn de oude (uitgestorven), zware paarden uit Scandinavië. Naast deze Scandinavische paarde behoren ook de Berber, Arabier, Mecklenburger en de Andalusiër tot zijn voorouders. Door de inmenging van het Arabische bloed en de edele vertoning in de Boulonnais wordt dit ras ook wel gezien als de Volbloed onder de koudbloedrassen.

Geschiedenis 14e eeuw

In de 14e eeuw gebruikte men het bloed van de Duitse Mecklenburger om de Boulonnais te verbeteren. Hierdoor ontstond een zwaarder en steviger paard dat de ridders met hun zware harnassen gemakkelijk konden dragen.

Geschiedenis 17e eeuw

In deze eeuw heeft dit ras zijn huidige naam gekregen (afgeleid van de streek Boulogne) en werd het ras officieel erkend. In dezelfde eeuw is ook het stamboek geopend. Er werden twee typen Boulonnais ontwikkeld: Mareyeur en Dunkerque. Ook werd het ras in deze periode verbeterd met het bloed van Andalusische hengsten.

Geschiedenis Eerste en Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft de Boulonnais een grote tegenslag gehad, daar de belangrijkste stoeterijen temidden van het slagveld lagen. Tegen de tijd dat de populatie Boulonnais' weer wat was opgelopen, kwam de Tweede Wereldoorlog om de hoek kijken. Deze oorlog, samen met de opkomst van de mechanisatie werd bijna de ondergang van dit schitterende paardenras. Enkel dankzij een paar liefhebbers van de Boulonnais hebben wij nog steeds het geluk dat de Boulonnais nog steeds bestaat en rondloopt.

Mareyeur

De Mareyeur is een lichter, sierlijker en beweeglijker type dan de Dunkerque. De stokmaat van dit type is lager dan dat van het zwaardere type en ligt tussen de 153 en 158 centimeter. De Mareyeur wordt tegenwoordig vooral gebruikt als recreatiepaard of voor zeer licht trekwerk, en beschikt over een bijzonder goed uithoudingsvermogen waardoor het over lange afstanden hoge snelheden kan volhouden zonder moe te worden. Mede door deze kwaliteiten wordt dit type vaak gebruikt om andere koudbloedrassen te verbeteren. Tegenwoordig komt de Mareyeur nog maar nauwelijks voor.

Dunkerque

De Dunkerque is het zware - en tevens tweede - type van de Boulonnais. Dit type is groter en zwaarder gebouwd als de Mareyeur, waardoor de Dunkerque zeer geschikt is voor het zware trek- en landbouwwerk. Het grootste deel van het Dunkerque-type wordt echter puur gefokt voor de vlees industrie.

Arabo-Boulonnais

De Arabo-Boulonnais is geen type, maar een apart 'ras'. Het is een kruising tussen een Arabier en een Boulonnais. De Arabo-Boulonnais heeft een zeer edel en elegant uiterlijk en is tevens erg intelligent.

Karakter van de Boulonnais

De Boulonnais is levendig en intelligent, waardoor dit ras in staat is om snel te leren. Daarnaast is de Boulonnais erg vrolijk, goedaardig en een harde werker. Door deze eigenschappen is dit een echt werkpaard. Dit  ras heeft ook wel als bijnaam de GVR (Grote Vriendelijke Reus).

Lees meer over de Boulonnais

Geen opmerkingen:

Een reactie posten