dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: American Walking Pony


De American Walking Pony komt niet, zoals verwacht, uit Amerika, maar uit Argentinië. In dit artikel lees je alles over de American Walking Pony, van geschiedenis tot raskenmerken en van karakter tot gebruiksmogelijkheden. 

Andere benamingen

De American Walking Pony staat bekend onder de volgende namen:
  • American Walking Pony
  • American Walking Horse
  • Wandelende Droom (bijnaam)

Geschiedenis

Joan Hudson Brown was al veertien jaar bezig met kruisingen van verschillende rassen om een geschikte gangenpony te verkrijgen. Het doel van Brown was een pony te fokken met topkwaliteit, waarbij de uitgebalanceerde gangen van de dieren de eerste prioriteit kregen. De pony’s zouden goed moeten functioneren in showringen, waar voornamelijk op de houding, de beweging en de gangen van paarden en pony’s gelet wordt. In 1968 is het eerste stamboek geopend voor de American Walking Pony. Deze pony beheerst in totaal zes verschillende gangen, waaronder de Pleasure Walk, de Merry Walk en de Canter.
De stamvader van de American Walking Pony is BT. Golden Splendor. Golden Splendor was zelf ook een kruising; zijn vader was een Tennessee Walking Horse, zijn moeder een Welsh Pony. Golden Splendor’s moeder droeg de naam Browntree’s Flicka, vandaar ook de ‘BT’ voor zijn naam.
Nadat de American Walking Pony in vele tijdschriften, vakbladen en kranten gepromoot was, waren er enkele fokkers die geïnteresseerd waren en zodoende enkele pony’s aankochten voor de fok.
De Walking Pony, zoals wij die nu kennen, heeft de gangen van een Tennessee Walking Horse en het formaat, het karakter en de uitstraling van een Welsh.
Ondanks dat de naam American Walking Pony doet vermoeden dat de pony uit Amerika komt, is de pony voor het eerst gefokt in Argentinië. Vandaag de dag komt de pony bijna over de hele wereld voor en zijn er steeds meer stoeterijen die de geweldige eigenschappen van de Walking Pony weten te waarderen.

Raskenmerken

De American Walking Pony is een paard met Arabische trekjes en komt oorspronkelijk uit Argentinië. De pony beschikt over in totaal zes, uitstekende gangen. Deze gangen worden goed beheerst, omdat het dier voor dit doel gefokt is. Het is dan ook niet vreemd dat de American Walking Pony zeer goede resultaten boekt bij gangenwedstrijden.
De Walking Pony kan in alle kleuren voorkomen, alleen bont wordt niet toegestaan. Witte aftekeningen op het hoofd en de benen worden ook regelmatig gezien bij dit ras. De schofthoogte bedraagt hooguit 145 centimeter, de meeste dieren bereiken echter maar een schofthoogte van 1,38 meter.
Als je de pony bekijkt, zie je een fraai en fijngebouwd hoofd, gedragen op een goed aangezette hals. De hals is gespierd en wordt mooi gedragen. De schouder ligt schuin, de rug is compact en de borst is diep en breed. De achterhand is goed gespierd, wat een goede invloed heeft op de uitwerking van de gangen.

Beweging

Naast de drie gebruikelijkste gangen (stap, draf, galop), beheerst de American Walking Pony nog drie andere gangen, namelijk de Pleasure Walk, Merry Walk en Canter. Een enkele Walking Pony beheerst ook de tölt. De Pleasure Walk is een viertakt gang, sneller dan de stap, maar langzamer dan de draf. Een goede Walking Pony gaat vanuit de Pleasure Walk niet over in de draf.
De Merry Walk is ook een viertakt gang, maar is veel sneller dan de Pleasure Walk. Als de Walking Pony in deze gang loopt, maakt hij met het hoofd knikkende bewegingen. Als laatste is er nog de Canter, een gang die soepel en verzameld is.

Karakter

De American Walking Pony is een pony die graag wilt werken. Bovendien is het dier leergierig, doet hij graag zijn best  voor zijn verzorger en ruiter en is hij sociaal en meegaand. Door zijn rustige, gelijkmatige karakter is het een goede kameraad voor kinderen.

Gebruiksmogelijkheden

Vooral in Amerika wordt de American Walking pony veelvuldig ingezet bij verschillende showklassen. Ook staat deze bijzondere pony bekend om zijn uitstekende resultaten in de dressuur, wat de Walking Pony tot een geschikt sportpaard maakt. De meeste pony’s kunnen redelijk goed tot goed springen en de westernsport is dol op de pony. Al met al is dit ras allround inzetbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten