dinsdag 1 mei 2012

Paarden 's winters in de wei


’s Zomers zie je veel paarden en pony’s in de wei staan. In de winter zie je er echter maar heel weinig buiten lopen. Toch kunnen de meeste paarden en pony’s ’s winters prima in de wei verblijven. Hierbij zijn wel een paar punten waar de eigenaar van de dieren rekening mee moet houden. Hoe kan je paarden ’s winters op een veilige manier buiten laten staan?

Hou rekening met de kou en zorg voor extra voeding

Op het moment dat je besluit om jouw paard ’s winters in de wei te laten staan, is het belangrijk dat je het weer en de temperatuur nauwlettend in de gaten houdt. Een paard die goed bestand is tegen frisse temperaturen, kan in grote problemen raken als hij in een té koude omgeving verblijft. Voor elk paard is deze grens verschillend, maar het is aan te raden om paarden bij -7 graden Celcius naar binnen te halen.
In de winter is het voedsel in de wei schaarser. Als het aan de grond vriest, kan het paard geen gras meer eten en is het ook onmogelijk om pollen op te graven met de hoeven. Controleer dus dagelijks (het liefst twee of drie keer per dag) of de grond niet bevroren is. Belangrijk is om elke dag bij te voeren, maar bij bevroren grond moet extra bijgevoerd worden. Het paard kan dan niet meer terugvallen op het gras en de planten.

Controleer je paard dagelijks

Op het moment dat jouw paard ’s winters in de wei loopt, moet je je paard iedere dag controleren. Heeft je paard een deken op? Dan is het een vereiste dat je minstens twee keer per dag bij je geliefde dier langs gaat. Wanneer je de dagelijkse controle gaat uitvoeren, zijn er een aantal punten waar je op moet letten.
  • Controleer de benen en hoeven op verwondingen. Zijn er verwondingen of verdikkingen te zien? Breng je paard direct naar de stal en bel de veearts.
  • Heeft je paard hoefijzers? Controleer dan of deze nog goed op hun plaats zitten en of ze niet kapot zijn, afgesleten en dergelijke. Mocht er iets mis zijn met de hoefijzers, zet je paard dan direct op stal en schakel de hoefsmid in.
  • Als je paard een deken draagt, is het belangrijk dat je nagaat of de deken nog goed vast zit. Is deze vuil, nat of beschadigd? Haal de deken dan af en doe het paard een andere deken om.
  • Het is belangrijk dat je je paard niet elke dag roskamt. Het vuil en de modder in de vacht zijn namelijk een natuurlijke beschermingsmiddelen. Je paard is op deze manier beschermd tegen wind, regen, kou enzovoort. Wil jij je paard echter gaan berijden, dan moet je natuurlijk wel je paard poetsen.
  • Is je paard nat door de regen en zit er vuil in zijn vacht? Wrijf het dier dan droog met een bos stro. Bedek hem daarna met een deken, zodat al het vocht opgenomen wordt.

De wintervacht

De beste bescherming waar je paard over kan beschikken tijdens de winterperiode, is zijn wintervacht. Om ervoor te zorgen dat je paard optimaal bestand is tegen het winterweer, scheer zijn vacht dan niet en zorg er tevens voor dat zijn manen en staart lang zijn. Dun de staart en de manen ook niet uit. Een aantal paardenrassen (bijvoorbeeld de Mustang en de Tinker) en de meeste ponyrassen (zoals de Camargue en de Shetlander) zijn zeer goed bestand tegen het barre winterweer. Zeker als zij voldoende voeding en krachtvoer krijgen, overleven zij de winter gemakkelijk. Andere paardenrassen, zeker volbloeden, hebben meer aandacht nodig en kunnen niet het hele jaar buiten blijven. Een Arabier kan in de winter wel naar buiten, mits er een deken aangebracht is. Houd de Arabier ook niet buiten als het vriest, dan is het verstandiger om het dier binnen te houden.

Is mijn paard gezond?

Een paard moet in een goede gezondheid en een optimale conditie zijn, wil het in staat zijn om de winter in de wei door te brengen. Dit is belangrijk, omdat de winter veel vraagt van het paardenlichaam. Het dier moet zichzelf zien warm te houden en het zoeken naar eten gaat moeizamer, Ookal voer je het dier bij met bijvoorbeeld krachtvoer. Een paard dat ziek is, verwondingen heeft of niet goed in zijn vel zit, kan zichzelf niet goed verzorgen in de winter. Ook een paard dat te jong of te oud is, kan hier niet goed mee leven, waardoor de kans op ziekte (en zelfs de dood) te groot wordt. Daarom is het ook belangrijk om dagelijks je paard te controleren op verwondingen, ziekte enzovoort.

Heeft mijn paard een deken nodig?

Hierboven is al voor een deel uit gelegd of en wanneer een paard een deken nodig heeft. Als een paard geschoren is, moet hij ’s winters een deken om hebben. De geschoren vacht beschermt hem namelijk niet meer tegen de kou, waardoor je paard ziek kan worden en uiteindelijk zelfs kan overlijden.
Bij het gebruik van een deken moet je er wel rekening mee houden dat je minimaal twee keer per dag je paard moet controleren. Het liefst zelfs nog vaker, zo’n drie tot vier keer per dag. Het kan namelijk zijn dat de deken gaat draaien of dat de deken losraakt en over de grond gaat slepen. Ook kan de deken kapot gaan. In al deze gevallen zal het paard gehinderd worden door de deken en het paard kan hier zelfs ernstige verwondingen door oplopen.
Omdat je paard buiten staat is een goede buitendeken verplicht. Een buitendeken is waterdicht, stevig en is op zo’n manier gevormd dat het soepel om het lichaam van je paard valt. Je hebt altijd minimaal twee dekens nodig. Als de ene vuil, (te) nat of kapot is, kan je deze omruilen met de schone deken die je bij de hand hebt.

Heeft mijn paard het koud?

Een paard kan je niet  vertellen of hij het koud of warm heeft. Het is dus jouw taak om uit te zoeken of je paard het ’s winters koud heeft, maar hoe doe je dit? Als je merkt dat je paard er triest uit ziet en dat hij zijn hoofd laat hangen, is de kans groot dat hij het koud heeft. Een handige manier om uit te vinden of je paard het koud heeft, is om het onderste deel van het oor vast te pakken. Dit is het stukje oor dat aan het hoofd vast zit. Als dit koud aanvoelt, dan heeft je paard het overal koud.
Wanneer je paard het koud heeft, moet je hem direct naar de stal brengen. Doe, als je paard een deken om had, deze af en wrijf je paard droog met een pluk droog stro. Doe hem daarna een schone en droge deken om. Zorg ervoor dat je je paard een grote portie hooi en biks geeft, zodat hij wat kan eten en zodoende rustig opwarmt. Belangrijk is ook dat hij niet in de wind staat. Doe de staldeuren dus dicht, zodat hij het lekker warm krijgt. Een extra dikke laag stro op de stalbodem zal hem ook veel warmte geven!

Hoeveel extra voeding moet ik mijn paard geven?

Eerder is al gezegd dat je je paard in de wei moet bijvoeren. Vraag jij je af hoe je dit moet doen en hoeveel extra voeding je paard nodig heeft? Dat is eigenlijk simpel. Geef hem dagelijks zoveel hooi als hij op kan. Hooi is niet schadelijk voor de gezondheid van je paard en het is een prima vervanging voor het gras dat hij niet meer kan eten. Hooi kan je kopen bij bijvoorbeeld een manege of een boer. Maar ook bij de meeste winkels voor diervoeders kan je hooi krijgen.
Leg het hooi niet op de grond omdat het dan kan gaan rotten en je paard daar ziek van wordt. Het beste is om een houten trog te gebruiken of een hooinet. Een hooinet hang je op aan bijvoorbeeld een schuilstal of aan een boom, ter hoogte van het paardenhoofd. Let er wel op dat het hooi niet nat kan worden, dan eten paarden het namelijk niet meer!

Tips

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je paard ’s winters in de wei staat. Een groot aantal van de tips zijn hierboven al beschreven, hieronder zijn een paar andere tips die je goed moet onthouden:
  • Als het vriest, moet je het ijs op de drinkbak minimaal twee keer per dag doorsteken. Het paard kan anders niet meer drinken.
  • Laat een plastic bal (bijvoorbeeld een voetbal) op het wateroppervlak drijven. Deze zorgt ervoor dat het water minder snel kan bevriezen. Maar ook hier moet je nog steeds de waterbak in de gaten houden en doorprikken.
  • Natte en drassige plekken op het weiland kunnen bevriezen. Dit is gevaarlijk omdat je paard hierover kan uitglijden. Bedek de vochtige plaatsen dus met mest, zaagsel of zand.
  • Als het erg koud is moet je het paard extra eten geven. Omdat je paard meer moeite moet  doen om zichzelf warm te houden, verbruikt hij dus ook meer calorieën.
  • Als je paard geen hoefijzers draagt, is de kans groot dat de bevroren grond de hoeven aantast. Om de aantasting van de hoeven voor een groot deel te voorkomen, kan je de onderkant van de hoef insmeren met vet of vaseline.
  • Is er storm op komst of worden er lage temperaturen voorspeld? Zet je paard dan op stal, waar hij veilig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten