woensdag 2 mei 2012

Kaakholteontsteking, wat is dat?


Een kaakholteontsteking betekent dat er een ontsteking aanwezig is in de kaakholte. Erg vervelend, maar zeker niet levensbedreigend. In dit artikel staat helder en in een duidelijke taal uitgelegd wat een kaakholteontsteking nu precies is.

Wat is een kaakholteontsteking?

Een kaakholteontsteking wordt in medische termen ook wel ‘sinisitis’ genoemd. Maar om precies te weten wat een kaakholteontsteking precies is, is het belangrijk om te weten wat een kaakholte is en waar deze zich bevindt.
Op verschillende plaatsen in de schedel bevinden zich holten die met slijmvlies bedekt zijn. Dit zijn onder andere de kaakholte, de neusholte en de voorhoofdsholte. Deze holtes hebben allemaal een andere functie. De kaakholte heeft als doel om de lucht die via de neus is ingeademd, te verwarmen. In de neusholte bevinden zich slijm, stof en bacteriën, die door de trilhaartjes in de neus hierheen zijn gebracht.
Als een persoon verkouden is, zwellen de slijmvliezen in de neusholte op, wat ertoe kan leiden dat de verbinding tussen de neusholte en de andere holtes geblokkeerd worden. Als er zich op dat moment bacteriën in de kaakholte bevinden, worden deze afgesloten van de buitenwereld. Ze bevinden zich in een warme ruimte die bovendien vochtig is, wat een prima voedingsbodem is voor deze minuscule beestjes. In deze omstandigheden kunnen bacteriën zich zeer snel vermenigvuldigen, zodat er een ontsteking in de kaakholte ontstaat: de kaakholteontsteking. Naast het feit dat er op deze manier een kaakholteontsteking kan ontstaan, ontstaat de voorhoofdsholteontsteking op dezelfde manier. Je kan dus niet alleen last hebben van een kaakholteontsteking, maar ook van een ontsteking aan de voorhoofdsholte!

Waardoor wordt een kaakholteontsteking veroorzaakt?

Zoals hierboven al is beschreven, is de kaakholteontsteking het resultaat van gezwollen slijmvliezen in de neusholte. De kaakholte wordt daarmee afgesneden van de buitenwereld en bacteriën kunnen zich zonder enige moeite razendsnel voortplanten. Maar waardoor kan het nu komen dat je de ene keer wel een kaakholteontsteking krijgt en de andere keer niet, terwijl je toch een verstopte neus hebt?
De meest voor de hand liggende oorzaak is een infectie. Maar ook een neusslijmvliesallergie, een tandwortelontsteking (in de bovenkaak), een scheef neustussenschot of een neuspoliep kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een kaakholteontsteking.
Bij de meeste personen komt een kaakholteontsteking maar één of twee keer voor, maar er zijn ook mensen bij wie de ontsteking steeds terugkeert. Dit wordt dan een chronische sinisitis genoemd. De chronische sinisitis gaat doorgaans gepaard met allergische reacties en poliepen.

Hoe herken je een kaakholteontsteking?

Er zijn een aantal factoren waaraan je een kaakholteontsteking kan herkennen. Als je zo’n ontsteking hebt, hoeft het niet te betekenen dat je last hebt van alle symptomen, alhoewel dat wel mogelijk is. De klachten die gepaard gaan met een kaakholteontsteking, zijn vaak:
  • Een hevige, bonzende hoofdpijn net boven of achter de ogen.
  • Een drukkende pijn bij de holten. Dit merk je vooral als je voorover buigt.
  • Een verstopte neus.
  • Een etterige afscheiding uit de neus (snot dat geel of groen van kleur is).
  • Koorts.

Behandeling van een kaakholteontsteking

Als je er last van hebt, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede weerstand, voldoende rust en ontspanning. Ga regelmatig naar buiten, frisse lucht zorgt er namelijk voor dat het neusslijmvlies sneller zal slinken en dus de duur van de kaakholteontsteking verlaagd zal worden.
Hoe moeizaam het soms ook gaat, het is verstandig om via je neus te ademen. Doordat je door je neus gaat ademen, zorg je ervoor dat het slijmvlies toch nog een (gedeeltelijke) open verbinding heeft met de kaakholte, omdat de ingeademde lucht erdoor moet. Tijdens het snuiten van je neus knijp je steeds maar één neusgat dicht, dus niet allebei tegelijk.
Een kaakholteontsteking hoeft zelden behandeld te worden door een arts. Na een paar dagen zullen de klachten vanzelf weer verdwijnen en heb je nergens meer last van. Heb je toch een week of langer last van je kaakholte? Heb je drie dagen of langer koorts? Wordt de pijn niet minder ondanks het innemen van pijnstillers? Ga dan naar je huisarts toe. Een bijholteontsteking die niet vanzelf over gaat, kan namelijk chronische klachten tot gevolg hebben!

Wat kan je zelf doen aan een kaakholteontsteking?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen als je last hebt van een kaakholteontsteking.
  • Stomen. Sommige mensen ervaren het als prettig als zij boven een kom heet water hangen om te ‘stomen’. Je kan er ook nog eucalyptuscapsules aan toevoegen welke te verkrijgen zijn bij de drogist en de meeste supermarkten. De meest bekende capsules zijn waarschijnlijk de Rhino-caps.
  • Neusdruppels. Druppel je neusgaten met water waar je wat zout in hebt opgelost. Om de juiste verhouding te krijgen, doe je één afgestreken theelepel zout in een limonadeglas. Vul het glas daarna met lauw water. Ook is er neusspray te koop bij de drogist en in de supermarkt.
  • Als je er erg veel last van hebt, kan je een pijnstiller nemen. Het beste is dan om paracetamol in te nemen, aangezien deze ook een ontstekingsremmende werking hebben.
  • Stop met roken. Als je rookt, duurt de kaakholteontsteking langer. Wil je er snel van af, stop dan met roken!

Wanneer ga je naar de huisarts als je een kaakholteontsteking hebt?

Eerder in de tekst is al vermeld wanneer je naar de huisarts moet voor een kaakholteontsteking, maar hier staat alles nog even duidelijk op een rij.
  • Als de pijn niet minder wordt (ondanks pijnstillers).
  • Als je je erg ziek voelt of als je last hebt van koorts, zwakte of sufheid.
  • Als je langer dan drie dagen koorts hebt (hoger dan 38 graden Celsius). Als het om een jong kind (onder de 12) gaat, ga dan na een dag koorts al naar de huisarts toe.
  • Als je, nadat de koorts weg is, opnieuw koorts krijgt.
  • Als je na twee weken nog steeds veel last hebt.
  • Als je drie of meer keer per jaar een kaakholteontsteking hebt.
Als jij volgens het bovenstaande lijstje niet naar de huisarts hoeft, maar je twijfelt toch? Ga dan toch naar de huisarts toe. Het is beter om één keer te veel naar de huisarts te gaan dan één keer te weinig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten