woensdag 2 mei 2012

John Allen Muhammad (sluipmoordenaar)


John Allen Muhammad is een sluipmoordenaar die is geboren als John Allen Williams. Deze man zag op 31 december 1960 het levenslicht in de plaats New Orleans, Louisiana. In deze tekst leest u alles over het leven en de daden van sluipmoordenaar John Allen Muhammad.

Het leven van John Allen Muhammad

John Allen Muhammad werd op 31 december 1960 geboren als John Allen Williams, in de plaats New Orleans, Louisiana. Deze Afro-Amerikaanse sluipmoordenaar heeft vele moorden op zijn naam staan en stond in de media vooral bekend als de Beltway Sniper.
In 1985 scheidde John Allen Williams van zijn eerste vrouw. Tijdens de scheiding werd het kind van John Allen en zijn vrouw toegewezen aan deze verschrikkelijke man. Kort na de scheiding bekeerde John Allen Williams zich tot de islam en veranderde hij zijn naam. Vanaf die dag zou hij door het leven gaan als John Allen Muhammad. Ook werd hij lid van de Nation of Islam.
Vanaf zijn achttiende was John Allen Muhammad werkzaam als monteur, vrachtwagenchauffeur en metaalarbeider in het Amerikaanse leger. In het leger werd al snel duidelijk dat hij een gave bezat: hij bleek een bijzonder goede sluipschutter te zijn als hij werkte met een M16 geweer. Daarom bood het Amerikaanse leger hem ‘promotie’ aan: in 1991 mocht hij voor het Amerikaanse leger dienen tijdens de Golfoorlog. Drie jaar later, in 1994 werd hij eervol ontslagen.
Tijdens zijn diensttijd bij het Amerikaanse leger trouwde hij voor de tweede keer en kreeg met deze vrouw drie kinderen. Omdat John Allen Muhammad nogal losse handjes had, besloot zijn tweede vrouw in 1998 ook van hem te scheiden, onder de noemer ‘huiselijk geweld’.

Washington schrikt wakker

In oktober 2002 is geheel Washington D.C.  in rep en roer: al wekenlang vinden er moorden plaats. Mensen die bij een benzinepomp aan het tanken waren of mensen die hun voortuin het gras aan het maaien waren, waren hun leven niet meer zeker. In deze maand vielen er maar liefst tien willekeurige doden, nog eens drie mensen raakten levensgevaarlijk gewond. Ondanks dat de slachtoffers willekeurig gekozen waren, werd al snel duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk om één enkele schutter ging. Elk slachtoffer werd namelijk met één enkel schot geraakt, volgens berekeningen waren de schoten vanaf een behoorlijke afstand afgevuurd.

De arrestatie van John Allen Muhammad

Nadat de Washingtonse politie een grote klopjacht op touw had gezet, werd Muhammad uiteindelijk opgepakt in Montgomery (Alabama). De reden dat hij werd opgepakt, kwam niet doordat de politie haar zaakjes goed op orde had. Een priester uit Montgomery tipte de politie over de verblijfplaats van John Allen Muhammad, nadat iemand de priester in vertrouwen had genomen.
Na verder onderzoek bleek dat er een verband bestond tussen de moorden en de moord op Lee Boyd Malvo. Lee Boyd was een minderjarige immigrant, afkomstig van Jamaica, en trok veel met John Allen Muhammad op. Naar verluid heeft John Allen samengewerkt met Lee Boyd, toen de moorden gepleegd werden. Samen zaten zij in een auto en schoten daarbij op de slachtoffers. Om dit te doen was de auto verbouwd tot ‘schietkuil’: in de kofferbak was namelijk een gat gemaakt zodat John Allen Muhammad met een Bushmaster scherpschuttergeweer op deze weerloze personen kon schieten.
Bijzonder om te weten is dat de moorden bedoeld waren om de autoriteiten af te persen. Als hij een moord had gepleegd, belde hij simpelweg de politie op en eiste een flink geldbedrag. Indien hij dat bedrag zou krijgen, zou hij er wel voor zorgen dat de moordenaar zou stoppen met het vermoorden van willekeurige personen. De autoriteiten gingen hier niet op in, waardoor Muhammad en Malvo gewoon doorgingen met moorden.
Op een gegeven moment kregen John Allen Muhammad en Lee Boyd Malvo ruzie en schoot Muhammad de weerloze immigrant neer.

De rechtszaak

Nadat hij John Allen Muhammad gearresteerd was, startte al snel daarna de rechtszaak. Naast het feit dat hij berecht werd voor tien moorden en drie pogingen tot moord, werd hij ook beschuldigd voor terrorisme, verboden wapenbezit, het gebruik van vuurwapens bij een misdrijf en aan samenzwering.
Het grootste gros van de moorden heeft plaatsgevonden in de staat Maryland, maar de openbaar aanklagers besloten om John Allen Muhammad in Virginia te laten berechten. In de staat Virginia was de kans namelijk groter dat hij de doodstraf zou krijgen. Na een zenuwslopende rechtszaak werd John Allen Muhammad veroordeeld tot de doodstraf.

De dood van John Allen Muhammad

Op 16 september 2009 wordt internationaal bekend gemaakt dat de datum bekend is waarop seriemoordenaar en sluipmoordenaar John Allen Muhammad een dodelijke injectie zal krijgen. Op 10 november 2009 heeft hij, in de plaats Virginia, de injectie toegediend gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten